miercuri, 10 septembrie 2008

Large Hadron Collider a fost pornit!


Azi, la ora 10:00, a fost apasat butonul galben care-a pornit Large Hadron Collider, cel mai mare experiment stiintific din istoria omenirii. Nu s-a produs un nou Big Bang si nici macar o gaura neagra, asa cum s-a vehiculat in presa.
Astazi a fost doar inceputul experimentului. Nu s-a produs nicio coliziune intre protoni. Acum au fost pornite fasciculele de protoni, in cadrul unui moment festiv, pe care l-am urmarit in direct la TV. Am fost curios sa vad daca se va mai discuta despre gauri negre sau Big Bang... Nici vorba de-asa ceva. Poate doar cateva fraze.

Cel mai mult s-a discutat despre eventualele descoperiri, care vor revolutiona nu numai fizica, ci si modul nostru de viata.
Pe 21 octombrie va avea loc cel mai important moment al acestui experiment, si anume ciocnirea a doua fascicule de protoni care calatoresc din sensuri opuse cu viteza luminii.
De aceea, cea mai mare parte a presei a amanat sfarsitul lumii pana pe 21 octombrie.
Ieri, in mai toate editiile online ale ziarelor si pe la toate emisiunile TV s-a discutat despre aceasta amanare...
La OTV chiar a aparut pe ecran un counter cu minutele si secundele pana la sfarsitul lumii. Am citit insa si cateva articole interesante despre acest experiment si pot spune c-am ajuns la o concluzie la fel de interesanta:
LHC nu-i altceva decat un experiment stiintific, care prezinta cateva riscuri.
Cele mai importante dintre acestea sunt:
LHC nu va functiona la parametrii optimi, cel putin la inceput. Lucru putin probabil, deoarece inceputul a fost bun.
LHC nu va aduce nicio descoperire importanta. Sau poate prea putine. S-ar putea...
LHC va aduce descoperiri dincolo de imaginatia oamenilor de stiinta, carora le va fi greu sa le inteleaga... Greu de crezut, dar nu imposibil.
LHC va crea isterie in randul prostilor, alimentati de mass-media cu articole despre Apocalipsa si sfarsitul lumii. Cred ca acesta nu-i un risc, e o realitate.
LHC nu-si va justifica fondurile si va fi inchis. Nu prea cred ca se va intampla in curand.
Cam astea-s cele mai importante riscuri ale LHC, din punctul meu de vedere.
Sunt sigur ca vor aparea si gaurile negre, insa, asa cum spun cercetatorii de la CERN, acestea vor disparea la fel de repede precum vor aparea.
Cat despre modul in care experimentul LHC e ilustrat in presa, pot spune doar ca atata vreme cat vor exista prosti, astfel de stiri cu si despre sfarsitul lumii nu vor inceta sa apara.

Niciun comentariu: